Hammasimplantti

Hammasimplantti

Hammasimplantilla eli keinojuurella korvataan puuttuva hammas. Poistetun hampaan juuren kohdalle istutetaan titaaninen ruuvi, joka luutuu kiinni leukaluuhun. Kun implantti on hyvin luutunut, voidaan sen varaan rakentaa näkyvä hammasosa. Keinojuurihammas on suussa kuin oma hammas ja vaatii hoitoa kuten omat hampaat. Keinojuurihampaisiin ei voi tulla reikiä, mutta ientulehdusta voi. Keinojuurihampaat on syytä tarkistuttaa hammaslääkärillä – kuten muutkin hampaat – säännöllisesti.

Yleensä hampaan poiston jälkeen odotetaan 6 viikkoa – 3kk leukaluun paranemista ennen implantin asennusta. Paranemisajan jälkeen tehdään implantointisuunnitelma, jossa arvioidaan, onko luuharjanne riittävän leveä ja paksu implanttia varten. Tarvittaessa suunnittelun avuksi voidaan ottaa kolmiulotteinen kartiokeilaröntgenkuva. Jos luuta ei ole riittävästi, voidaan luuta siirtää alueelle esimerkiksi leuan kärjestä tai ylätakahampaan takaa tai voidaan käyttää keinoluumateriaalia. Jotta implanttiruuvi saataisiin suuhun täsmälleen oikeaan asentoon, voidaan valmistaa ohjuri, jonka avulla kirurgi asentaa implantin. Implantointi voidaan tehdä yksi- tai kaksivaiheisena. Yksivaiheisessa implantoinnissa implanttiruuvin päälle laitetaan paranemisjatke saman tien eli suussa näkyy muovinen tai metallinen rinkula ikenellä. Kaksivaiheisessa implantoinnissa implanttiruuvi jätetään ikenen alle piiloon luutumaan ja luutumisajan jälkeen tehdään paljastusleikkaus, jolloin paranemisjatke asennetaan. Implantoinnin jälkeen luutumista odotetaan yleensä 3kk ennen hammasosan valmistamista tai paljastusleikkausta. Joissakin tapauksissa implantti voidaan asentaa samaan aikaan hampaan poiston kanssa, mutta tämä on aina tapauskohtaisesti harkittava.

Implanttihoitoa tarjotaan monella vastaanotolla ja vertailu on vaikeaa. Implanttihoitoa harkitessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita: Onko hampaisto hoidettu kokonaisuudessaan kuntoon? Tehdäänkö implantointia varten kunnollinen hoitosuunnitelma röntgenkuvineen? Käytetäänkö implanttiosia, joiden valmistajan takuu toimii vai halpakopioita? Tehdäänkö hammasosa vastaanotolla vai hammaslaboratoriossa? Toteuttaako hoitoa erikoishammaslääkäri vai yleishammaslääkäri?

Hinta: 3000-4000e / hammas (sis. kaikki työt, kirurgia, laboratoriokulut ja osat). Laskutus useimmiten kahdessa osassa: vajaa puolet implantin asennuksen yhteydessä, loput paranemisajan jälkeen, kun hammasosa asennetaan. Mahdollinen luusiirre nostaa hintaa.

 

Jokaisen puuttuvan hampaan kohdalle ei tarvitse laittaa implanttia. Kolmen hampaan aukko korvataan usein implanttisillalla, jossa on kaksi implanttia ja siltarakenne.