Hammaslaminaatit ja -kruunut

Hammaslaminaatti

Hammaskuoret, kuorikot, posliinikuoret, posliinihampaat, posliinipinnoitukset, keraamiset laminaatit… Tämä hoito tunnetaan monella nimellä ja nähdään julkkisten valokuvissa säihkyvän valkoisena hymynä. Suomessa toive ei kuitenkaan yleensä ole liidunvalkoinen hymy, vaan pyrkimyksenä on kaunis, luonnollinen hammasrivistö.

Laminaatteja varten hammas ensin valmistellaan ja muotoillaan niin, ettei liian teräviä reunoja tai reikiintynyttä hammaskudosta jää rakenteen alle. Tulevalle laminaatille joudutaan usein hiomaan tilaa, jotta hampaasta ei tule liian pullean näköistä. Joskus myös samalla korjataan lieviä asentovirheitä, jolloin hammasta joudutaan hiomaan hiukan enemmän, jotta uusi rakenne tulee oikeaan asentoon. Hyvin ohuet laminaatit voidaan joissakin tapauksissa kiinnittää hampaan pintaan poraamatta hammasta lainkaan.

Muotoilun jälkeen hammas jäljennetään jäljennösaineella tai digitaalisesti kuvaamalla. Laminaatti valmistetaan hammaslaboratoriossa. Joillakin vastaanotoilla laminaatteja ja muita keraamisia paikkoja voidaan valmistaa jyrsintekniikalla (esimerkiksi Cerec-tekniikka). Kaikkein esteettisimmät työt teetetään kuitenkin yleensä käsityönä laboratoriossa, sillä vain käsityönä kerrostamalla keraami saadaan taittamaan valoa luonnollisen näköisesti. Vastaanotolla tehdyissä täytteissä pinta lakataan ja maalataan eikä kerroksellisuutta saavuteta.

Laminaatit neljässä keskimmäisessä hampaassa, lisäksi valkaisu.

Laminaatit neljässä yläetuhampaassa, muovimuotoilu kulmahampaassa sekä valkaisu.

Ylähampaissa laboratoriossa valmistetut laminaatit, alahampaiden kärjet muotoiltu yhdistelmämuovilla.

Valmis laminaatti kiinnitetään hampaan pintaan yhdistelmämuovisementillä. Rakenne kestää normaalia syömistä, mutta laminaatteja ei saa käyttää ”työkaluna” esim langan katkaisemiseen. Yönarskutteluun taipuvaisilla hampaat kannattaa suojata purentakiskolla.

Hinta: 800-1200e / hammas riippuen tekniikasta ja materiaalista

Hammaskruunu

Hammaskruunusta puhutaan usein sanalla posliinipaikka. Kruunuksi keraamista paikkaa kutsutaan, jos posliinilla kuorrutetaan koko näkyvä hammasosa eli oma hammas jää kruunun sisälle piiloon.

Hammaskruunuja valmistetaan yleensä silloin, jos omaa hammaskudosta on menetetty paljon eikä muovi olisi riittävän kestävä paikkausmateriaali. Posliinipaikka pystytään muotoilemaan tarkemmin purentaan sopivaksi kuin muovipaikka, samoin hampaiden väliset kontaktit saadaan muotoiltua tiiviiksi, jolloin niihin ei esimerkiksi kerry ruoan murusia. Materiaali on huomattavasti muovia kestävämpi ja esteettisempi. Juurihoidettujen hampaiden korjaamiseen suositellaan hammaskruunua. Hammaskruunujen hintahaitari on sama kuin laminaateilla.

Yläetuhampaiden kruunut Cerec-tekniikalla, alahampaat korjattu muovilla
Nykyään kruunut valmistetaan yleensä hampaan värisestä keraamista, mutta kruunun voi tehdä myös kullasta.