Hammaskiven poisto

Terveet hampaita ympäröivät kudokset ovat kaiken hammashoidon perusta. Jos ikenet tulehtuvat eikä tulehdusta hoideta ajoissa, alkavat hampaiden tukikudokset tuhoutua. Alkavaa, vielä vain pehmytkudoksiin ulottuvaa ientulehdusta kutsutaan gingiviitiksi. Jos tulehdus etenee ja leukaluu alkaa kadota hampaan ympäriltä, kutsutaan ientulehdusta parodontiitiksi. Veren vuotaminen ikenistä on lähes poikkeuksetta merkki ientulehduksesta. Terveet ikenet eivät vuoda verta harjatessa tai hammasvälejä puhdistaessa. Ientulehduksen aiheuttaa hammaspinnoille kertyvä bakteerimassa eli hammaskivi. Hammaskiven muodostumista voi estää hyvällä kotihoidolla, mutta hammaskiveä ei pysty itse puhdistamaan ikenen alta, vaan tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä puhdistus. Kun tulehdus saadaan hoidettua, ikenien vuotaminen loppuu, väri vaalenee ja turvotus katoaa.

Hammaskiveä voidaan poistaa perinteisesti käsi-instrumenteilla. Hampaan pinnalle liimautunut bakteerimassa raaputetaan irti hellävaraisesti. Hyvin tiukassa tai syvällä ikenen alla oleva hammaskivi joudutaan useimmiten poistamaan käsin.

Ultraäänilaitteella voidaan rikkoa bakteerikerros ja näin irrottaa hammaskiveä. Monet kokevat ultraäänilaitteen käsi-instrumentteja miellyttävämpänä. Tulehtunut ien on yleensä aristava ja alue puudutetaan tarvittaessa. Myös pintapuudutusgeeliä voidaan käyttää apuna.

Hammasplakkia ja vastamuodostunutta, vielä pehmeää hammaskiveä voidaan poistaa myös jauhepuhdistimella (ns. soodapuhdistus). Jauhepuhdistimella on myös helppo poistaa pinnallisia värjäymiä, joita voivat aiheuttaa esim. kahvi, tee tai tupakka.

 

 

Teevärjäymät poistettu jauhepuhdistimella

Hammaskivenpoistoa tekee yleensä suuhygienisti. Hammaslääkärin kuuluu puhdistaa hammaskivi kaikkein vaikeimmilta alueilta. Joskus hammaskivi on niin syvällä, että täytyy tehdä leikkaus, jossa ien nostetaan väliaikaisesti pois hampaan ympäriltä, jotta hammaspinta saadaan puhdistettua. Pitkälle edenneessä ientulehduksessa hammas voidaan joutua jopa poistamaan.